Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mivel keresik a szarvasgombát?

Mivel keresik a szarvasgombát?

Kutya vagy disznó? Avagy mivel is érdemes szarvasgombát keresni.

A szarvasgomba a fák gyökereivel él szimbiózisban, ezért értelemszerűen a föld alatt nő. Mivel az emberi szaglás nem elég fejlett, ezért már az ősidők óta állatok segítségre szorulnak a szedők.

Az egyik jó megoldás erre a disznó. Már a római kortól kezdve használták őket kifinomult szaglásuk miatt. Nem igazán kell kiképezni az állatot, mert ösztönösen érzi és tudja mit kell csinálnia. Feltehetitek a kérdést, hogy miért is? Egyesek szerint az érett szarvasgomba illata nagyon hasonló a kan disznó párzási hormonjainak az illatával. Emellett nagyon szereti is a gombát. Vadon élő rokona a gyűjtők legnagyobb ellensége, merthogy ők is nagyon szeretik ezt a különlegességet.

Viszont megvan a hátránya a disznóval való keresésnek is. Ez egy folyamatos verseny, hogy ki kaparintja meg hamarabb. Több olyan bátor gombász is van, akinek hiányzik 1-1 ujja, ahogy megpróbálta az állat szájából kivenni a gombát. Ilyen szempontból nagyon is önzők.

A másik lehetőség a kutya. Többször kérdezték már tőlem, hogy milyen fajta kutya a legjobb. Erre nincs jó válasz, mert nem a fajta határozza meg szerintem. Ahhoz, hogy a szedő jól tudjon dolgozni a kutyával, kompatibilisek kell legyenek. A kutya kiképzése és a vele való munka egy nagyon szoros kapcsolatot igényel. Gondoljunk csak bele, hogy aki szakmaszerűen űzi ezt, napi 8-10 órát is kint lehet az erdőben. Ez alatt igazán belsőséges és szoros kapcsolat alakul ki az ember és az állat között.

Nemzetközileg talán a legismertebb a Lagotto romagnolo, hiszen ezt a fajt kifejezettem a szarvasgomba keresésre fejlesztették ki. Hazánkban a magyar vizsla és a labrador fajták a legnépszerűbbek. Viszont nem szabad elfelejtkezni a keverék kutyákról sem. Ők is okosak, kiváló szaglással rendelkeznek, és nem utolsó sorban iszonyat hálásak tudnak lenni.

Szóval mitől is lesz egy kutyából gombászkutya? Erre a válasz a megfelelő kiképzés. A legfontosabb, ami ehhez kell az a rengeteg türelem. Hiszen az állattal meg kell értetni, hogy mi a feladata. Meg kell keresse a gombát, ki kell ássa és sértetlenül hoznia kell a gazdinak. Természetesen ez egy folyamat. Először az udvaron tanulja mi is az a szarvasgomba, majd szép fokozatosan megtanulja kiásni, hozni és utána lehet próbálkozni az erdőben vele. Mindennek a kulcsa a jutalomfalatka. Ösztönönösen a kutyákat érdekli a vadászat, de itt ez el kell tűnjön. A cél az, hogy a kutya csak a gombával foglalkozzon a kint léte során (vagy legalábbis ez legyen az elsődleges érdeklődése).

Fontos megjegyezni a bizalmat. A gombász elméletben (vagy esetleg már tapasztalat) alapján tudja, hol terem a gomba, viszont ezen kívül vak, nem érzi az illatát. Ezzel ellentétben a kutya meg csak erre az érzékelésére hagyatkozhat. A hatékony munka érdekében a gazdinak tudnia kell, hogy ha van egy darab érett gomba, akkor azt az ő kutyája megtalálja. A gazdi dicsérete, öröme nagyon tudja motiválni a kutyát, hiszen nagyon érzékeny állatok.

Ha összehasonlítjuk a két állatot, akkor magasan a kutya nyer. Nem feltétlenül azért, mert jobb a szaglása, hanem mert sokkal könnyebben idomítható. A szájából ki lehet venni a gombát, mert nem fogja leharapni az ujjunkat (viszont esetenként ő is szívesen megeszi). Másik fontos tényező a sebesség, hiszen a kutya kétszer-háromszor akkora területet jár be, mint az ember. Ezen felül egy 150 kg-os disznót nem lehet csak úgy pikk-pakk felkapni és betenni a csomagtartóba.

A kutyák mellett szerintem a legfontosabb érv mégis az élmény. Ez már nem csak egy munkakapcsolat, hanem barátság is. Társai lesznek egymásnak, ahol már nem kellenek szavak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edukáció
Az oldal tetejére