Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi a Riedel pohár titka?

Mi a Riedel pohár titka?

Borspecifikus pohár, mégis mivel tud többet?

Borkóstolásnál három dolgot vizsgálunk meg: szín, illat és íz. Ahhoz hogy a csodás borok változatosságát teljes mértékben tudjuk élvezni, nem elég egy standard formájú pohár. Nagyon sokáig az esztétika volt az egyetlen elv, ami befolyásolta a poharad designját. A RIEDEL-nek köszönhetjük ezt a hatalmas technikai előrelépést, amikor is rájöttek, hogy a forma igenis befolyásolja a bor felfogását.

Bohémia már a 18. századtól kezdve az üveggyártás központja volt. Ekkor kezdődött a RIEDEL család története. 11 generáció alatt nőtte ki magát az egyik legfontosabb pohár márkává. Üveggyártással foglalkoztak, ami csillárok részeket, üvegékszereket, parfümös üvegeket, lámpákat és egyéb luxus termékeket is készítettek.

A mesterség iránti odaadás és tehetségnek köszönhetően egyre csak nőtt a vállalkozás. Technikailag is folyamatosan fejlődtek. A korai időszakban a színekkel kísérleteztek, majd később a technikai újításokkal. 1925-ben és 1937-ben megnyerték a párizsi világkiállítás nagydíját. A II. Világháború után Csehszlovákia elkobozta a gyárat és állami tulajdonba került. A nehéz idők ellenére sem adta fel a család, és tovább folytatta a hagyományt.

Az orosz fogságból hazatérve, Walter Riedel Kufsteinban érkezett. A Swarovski családhoz szoros barátság fűzte, ezért segítettek talpra állni Riedelnek. A gyáruk üveggyártással foglalkozó részlegét az ő tulajdonába bocsátották. Így alakult meg a mai cég Kufsteinban, ami visszatért a gyökerekhez, a szájjal fújt poharak készítéséhez. A történelem viharait átvészelve ma már három gyárral rendelkeznek, ami éves szinten 60 millió üvegterméket készít.

Fontos kiemelni Claus Josef Riedelt, aki új alapokra helyezte a borospoharakat. Elhagyta a hagyományos színes, metszett üvegű és vastag falú kristálypoharakat, amiket átlátszó és vékonyra fújtra cserélt. Ő volt az első a történelem, aki felismerte a forma hatását. A mesterműve a ˝Sommeliers˝ pohársorozat 1973-ban került piacra. 29 különböző formát tartalmaz a sorozat, amelyek bor, pezsgő és párlatra lett kifejlesztve. Sokkal könnyebben és szebben nyílnak a borok, részletesebben tudjuk élvezni gazdag illatukat.

Tehát ha igazi élménnyé szeretnénk varázsolni a borkóstolást, akkor mindenképp érdemes beruházni ezekbe a poharakba. Robert Parker, az egyik legnagyobb borkritikus ezt írta róla: „A legjobb poharak mind technikailag, mind élvezeti szempontból a RIEDEL által gyártott poharak. Mélyen befolyásolják a minőségi borokat, és nem tudom hangsúlyozni, hogy milyen különbséget tesz”.

Tartalomhoz tartozó címkék: Edukáció
Az oldal tetejére