Krémes-paradisomos tepsis pennoni
Hozzávalók (2 nagy vagy 4 kisebb adaghoz):
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 üveg (40 dkg) hámozott paradicsom
3 teáskanál Bella Italia fűszerkeverék bruschettához
só
20 dkg durum pennoni tészta
2 evőkanál vaj
2 dl tej
őrölt fekete bors
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
10 dkg mozzarella
1 jó marék parmezán vagy grana padano
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Ráreszelünk 2 gerezd megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a fűszerkeveréket és egy kevés sót. Lassú tűzön sűrű raguvá főzzük.
Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük (nem szükséges lerövidíteni a főzési időt), majd leszűrjük.
Ha a ragu és a tészta készen van, jöhet a besamel. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben. Ráreszeljük a 3. gerezd megpucolt fokhagymát, felöntjük a tejjel és a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel. Sózzuk, borsozzuk, habverővel folyamatosan keverve krémes állagúra sűrítjük.
Egy közepes méretű sütőtálat kikenünk egy kevés besamellel. A tésztacsövekbe kiskanállal beletöltjük a paradicsomos ragut, és szorosan egymás mellé tesszük a sütőtálban. Ha esetleg marad némi szósz, azzal egyszerűen meglocsoljuk a tésztát. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a többi besamelt, rátépkedjük a mozzarellát, és bőségesen megszórjuk reszelt parmezánnal/grana padanóval. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük, az utolsó kb. 3 percben grillfokozatra kapcsolunk. Melegen tálaljuk, amikor még szép olvadt a sajt, és lágy, krémes a töltelék.