Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Interjú Hornyák Antallal, az Italia Divina tulajdonosával

Interjú Hornyák Antallal, az Italia Divina tulajdonosával
"Hogy kicsit nyugodjunk le – már ami az életvitelünket illeti; figyeljünk oda magunkra, ne rohangáljunk, hanem élvezzük az életet és az ízeket."

Mesélj magadról, mit érdemes tudni rólad, rólatok az Italia Divinánál?

1989-től 10 évet élsportszerűen dzsúdóztam, válogatott voltam. Utána elmentem katonának, Kecskemétre, a reptérre, ahol a MIG vadászrepülőket vittem repülésre és javításra... szóval ezek eléggé izgi dolgok voltak. Aztán egy informatikai cégnél dolgoztam, mint árubeszerző – ez talán kevésbé izgalmas. Elég sokáig dolgoztam ezen a területen, s közben elindítottam az első saját vállalkozásomat.

Aztán egyszer kikerültem Olaszországba. Attila barátom addig nyúzott engem, míg meg nem kóstoltam a szarvasgombát. Ez egy szarvasgomba fesztiválon történt – pont egy földrengés után. Szóval amikor megkóstoltam, mondhatni beleszerelmesedtem, és kitaláltuk akkor – közösen, hogy tanítsuk meg a magyar embereknek ezt az egész gasztronómiát, mi is ez a szarvasgomba, hogyan kell elkészíteni, mit lehet belőle kihozni. Hogy kicsit nyugodjunk le – már ami az életvitelünket illeti; figyeljünk oda magunkra, ne rohangáljunk, hanem élvezzük az életet és az ízeket. Mindennek adjuk meg a módját, a tiszteletet: magunknak, és az ételnek, meg úgy mindennek.

Ezek az elvek vezérelnek bennünket az Italia Divinánál. Ezek azok a dolgok, melyek számomra is fontosak, izgalmasak. Hogy adjunk valamit az ügyfeleknek, valami pluszt.

Asztalos Róberttel hogy találkoztatok?

Robi régi ismerős, egy rendezvényen találkoztunk, és ott meghívott a Ferencvárosi stadionba a VIP részlegbe, hogy nézzünk meg egy focimeccset és ott barátkozzunk. Ez annyira jól sikerült, hogy nem is néztük a meccset, inkább csak beszélgettünk, majd utána elmentünk a Gozsdu udvarba iszonyatmódon jól érezni magunkat.

Gasztro túrára mentetek?

Amolyan bor-gasztro túrára, mivel a meccs után úgy éreztük, hogy megvan a kémia. Ezután szép lassan alakult a barátságunk; neki is egy fia van, nekem is, és csak pár hónap van a két gyerek között.

Aztán elkezdtünk összejárogatni, bemutatni egymásnak a gyerekeket, hogy barátkozzanak egymással. Meghívtuk egymást vendégségbe, próbáltuk egymást segíteni üzleti ügyekben is, és a végén ebből egy remek kis barátság lett.

Az Italia Divina mint név, mint eszme neked már korábban megvolt, vagy ezen beszélgetések során fogant meg?

Az Italia Divinát mint nevet Firenzében találtuk ki, amikor annyira meleg volt, hogy 50 méterenként be kellett térnünk egy pubba proseccozni, és mire végigértünk az utcán, addigra annyira megszállt minket az ihlet - persze jó sok prosecco után. (nevet)

Igazából Atilla, Robi és én találtuk ki közösen.

Miért pont szarvasgomba?  Említetted, hogy a fesztiválon megkóstoltad, de tulajdonképpen miért ez ragadt meg téged az olasz életérzés mátrixából, miért ez a kapu, amin keresztül ezt az egész dolgot, hogy tanítani a magyarokat egy kicsit lassulni, és ezt az egész gastro életérzést elsajátítani, miért pont a szarvasgomba a kapu?

A szarvasgomba – mondhatni az az egyik kapu, igen. Azért jött, mert szarvasgomba fesztiválon voltunk, és amik ott voltak (sajtok, kolbászok, felvágottak, készítmények), ott minden szarvasgombával volt. És hogy miért pont az Urbani szarvasgomba lett? Mert ennek volt ismereteim szerint a legnagyobb tradíciója, és persze magának az Urbani családnak.

Az Urbani család már 1850-es évek óta foglalkozik szarvasgombával - kereséssel és esszenciális termékek készítésével egyaránt. Ők azok, akik diktálják és nem pedig követik a trendeket. (Az én habitusomhoz, stílusomhoz talán ez illik a legjobban, ez a filozófia, amit ők is képviselnek.)

Fontos tudni, hogy Urbani a világpiac közel 70 százalékát uralja; ott van a legnagyobb városokban, van főzőakadémiája, ahol séfeket képeznek. Sőt, van olyan séf náluk, aki különböző lakáséttermes kóstolókat, összeröffenéseket tart.

Az Urbani sokat tett azért, hogy ismert dolog legyen a szarvasgomba. A többi cég nem ilyen nagy, nem ennyire erős és hiányzik belőlük az az elhivatottság, ami az Urbani családban megvan.

Ugyanakkor, amikor találkozik velük az ember, és ott van velük személyesen, akkor egy végtelenül kedves, aranyos és jó vendéglátók. Nem magas lóról beszél - annak ellenére, hogy ha valakiknek, hát nekik van mit tejbe aprítaniuk.

Egyébként az Urbanival ti hogyan találkoztatok, szintén egy étel fesztiválon kerültetek kapcsolatba velük?

Attila révén, ugyanis 15 éve szállít nekik nyers szarvasgombákat.

Az ízvilágról tudnál egy kicsit mesélni? Egész biztosan több olyan laikus olvasó van, aki még sosem kóstolta. Szerinted mivel vegye kezdetét a szarvasgombás-tűzkeresztség, elsőre mit érdemes választani az ízpalettáról?

Mindenféleképpen a feketét, mert az nem annyira intenzív. A szarvasgombákat pont ugyanúgy kell kóstolni, mint a borokat. Fontos a megfelelő sorrend, hogy melyik szarvasgomba fajtát melyik után fogod kóstolni, mik azok az összekevert ételek és ízek, melyek ezeknek a termékeknek az ízét a lehető legjobban kihozzák, ugyanakkor nem nyomják el.

A szarvasgombának az ízét igazából semmihez nem lehet hasonlítani; annyira jellegzetes, annyira különleges ízvilágot képvisel. Ugyanúgy, ahogy a piros paprikát vagy a sót sem lehet semmihez hasonlítani, ugyanolyan szerves része kell legyen az ételnek, az étkezésnek.

Amikor hazajöttetek Magyarországra és elstartolt az Italia Divina, hogy láttátok, mennyire van tradíciója a magyar gasztro-kultúrában - akár a régi hagyományokban, akár a jelenlegi piacon? Nyilván a régi receptes könyvekben meg-megjelenik, de talán manapság annyira talán nem része a kortárs gasztro-kultúrának...

Igen, annyira valóban nem része. Én azért elég sok étteremben megfordultam már, és nagyon kevés helyen szerepelt étlapon. Kevés olyan étterem van, ahol ezek a termékek megjelennek. És sajnos ott sem biztos, hogy helyesen készítik el őket.

Ami az emberek fejében leginkább van a szarvasgombáról az az, hogy ez drága. Viszont, amit meg nem tudnak, hogy pontosan mi ez.  Sokan azt hiszik, hogy ez egy gomba, pedig ez fűszer.

Nem tudják, hogy kell használni, mit lehet belőle csinálni, hogy lehet felhasználni. Nem azt mondom, hogy napi szinten kellene vele élni, de időként igenis meg lehet kicsit bolondítani az ételt.

Hazánkban azzal sincsenek tisztában, hogy Magyarország egy szarvasgomba nagyhatalom, lásd ott a Jászság, ahol iszonyat mennyiségű szarvasgomba terem, amit visznek is ki külföldre. Mindig azt hiszik, hogy vaddisznóval keresik őket, pedig nem... És ezek az érdekes dolgok, ezeket kell megtanítani az embereknek.

Ez egy misztérium, misztikum.

Elsőre szerintem mindenkinek, mondjuk a gombapörkölt jut eszébe a szarvasgombáról, de soha nem egy szarvasgombás vaj, olaj, csokoládé, vagy bármilyen készítmény, amibe bele lehet tenni (például sajt és kolbász), vagy hogy milyen arányban kell használni. Ezeket manapság nem tudják az emberek, de hát honnan is tudhatnák. Szerintem semennyire nincs benne gasztro-kultúrában; nemhogy az átlagember, de az átlag feletti ember fejében sincs benne. Egy nagyon szűk réteg használja, és még szűkebb réteg tudja, hogy hogyan kell használni.

Beszéltük, hogy a fekete szarvasgombát, hogy ezt ajánlod a kezdőknek, mert annak nem annyira intenzív az íze. Milyen egyéb szarvasgomba fajták vannak nálatok, és ha már itt tartunk, ugye az ízeket intenzitás alapján lehet osztályozni? Hogyan nyerik ki ezt az esszenciát a szarvasgombából?

A szarvasgomba esszencia kinyerésének folyamatáról inkább Heni és az édesapja tud majd mesélni.

Tulajdonképpen 6-7 féle szarvasgomba faj van: mindegyik máshol terem, mindegyiknek más a jellegzetessége: homoki, őszi. Van, ami csak Olaszországban terem és azt meleg ételekre is rá lehet tenni. Nem azt mondom belefőzöd, hanem amikor már kihűlőfélben van az étel, akkor teszi rá ember. Fontos tudni, hogy ha a szarvasgombát úgy használod, hogy beleteszed a forró ételbe, akkor az tönkremegy és elveszíti az ízét. Tehát meg kell várni, hogy az étel kicsit kihűljön és akkor tenni rá, mert akkor fog ízorgiát adni.

Milyen termékportfólióval rendelkezik jelenleg az Italia Divina?

Jelenleg 23-24 féle terméket hozunk be a száz valahányból. Ezek főleg csokoládék (fekete csokoládé fekete szarvasgombával, fehér csokoládé fehér szarvasgombával), különböző ízesítésű-ízvilágú pesztók a paradicsomtól az articsókáig, a különböző gombafajtákkal összekevert variációk. Van a barbecue, mint például a mustár, a só, melyek a kerti sütögetéshez kifejezetten ajánlott. Vannak fekete szarvasgombás és fehér szarvasgombás vajak.

Itt is először érdemes a feketét megkóstolni, melynek olyan az íze, akár egy villámcsapás. Majd jöhet fehér, melynek jóval hosszabb ízlecsengése van; miután lenyelted, még percek múlva is ott érzed a szádban. Egy kicsit később is jön meg az íze: először az ételét érzed, és utána kezd el szépen, folyamatosan bekúszni a képbe a szarvasgombáé.

Milyen márkákkal dolgoztok? Az Urbanin kívül tervezitek-e, hogy más márkákkal is, vagy kizárólag az ő termékeik találhatóak meg nálatok?

Jelenleg csak az Urbani termékek vannak nálunk, és nem is nagyon tervezzük, hogy más beszállítók szarvasgombás készítményei lesznek nálunk.

Melyik a kedvenc szarvasgombás recepted? :-)

Ezek annyira remek fűszerek, hogy általuk a legegyszerűbb ételek (például a pirítós) is egészen elementáris változásokon mennek keresztül. Vagy krumplileves szarvasgombás olajjal - itt elég mindössze 3 cseppet beletenni, és annyira más élményt ad az étel, hogy az agyad eldobod. Vagy csinálsz egy tök egyszerű tésztát. Ezeket mind ugyanúgy szeretem, de a kedvencem, ami nálam mindent visz egyelőre, az a szarvasgombás mustáros virsli proseccoval.

Hogyan látod az Italia Divina jövőjét? A szarvasgomba mellett gondolkodtok-e más termékekben, és ha igen, milyen kiegészítőkkel tennétek még teljesebbé az olasz életérzés összképet?

A szarvasgomba mellett elsősorban a borokra fókuszálunk. Egyelőre a Puglia és környéki, a Toszkán, valamint a velencei régióbéli borok.

De ott vannak az új proseccok – itt a termék kínálat már a Facebookon is megtekinthető.

Szeretnénk majd olyan kis kiegészítőket forgalmazni, amivel le lehet zárni a proseccos üvegeket. Például olyan kis jégakkukat, amit csak ráhúzunk az üvegre, ha nincs kéznél egy vödör jég. (Persze ezeket használat előtt nem árt a fagyasztóba tenni)

Valamint lesznek RIEDEL poharaink is. Majd a lakásétteremben fogunk olyat is csinálni, hogy kitöltjük az egyik bort egy sima vörösboros pohárba, meg egy ahhoz a borfajtához illő vörösboros pohárba. Az ember először csak beleszagol, majd dob egy hátast, hogy mekkora a két pohár között a kontraszt, meg az élmény. És ha utána belekóstolunk... nos, ezt az olvasók képzeletére bízom. Elég, ha csak annyit mondok, hogy az maga a mámor!

Meg egyéb kis huncutságokat szeretnénk; színes késeket esetleg, de ez tényleg csak akkor amikor már beindult ez az egész. Igazából a hangulatot akarjuk eladni, és ehhez fontos, hogy az összes fontos kiegészítő a rendelkezésünkre álljon. Hogy például legyen valami kis vidám pohár jelölő, ha véletlenül nem más-más nyelű RIEDEL poharakat vesz az ember. Esetleg jópofa jégkocka forma.

Később tervezünk kötényeket, ajándék csomagokat, amelyekben talán tészták, olíva olajak lesznek. Vagy piknikkosarat, vagy épp olyan hűtőtáskát, amit az ember csak bedob a csomagtartóba és kidomborodik: hidegen tartja a pezsgőt vagy bort, és elfér benne 2 pohár, ami szintén kidomborodik.

Képzeld el: elviszed a kedvesed a mezőre. Egy gabona mezőn kiteríted a pokrócot, ott van a kis fonott kosárka, legyen benne 1-2 evőeszköz, egy kis pohár, egy kis bornyitó, dekantáló. Esetleg olyan dugó, amivel le tudod zárni a kinyitott boros üveget, vagy le tudod vákuumozni, hogy ne oxidálódjon tovább a bor.

Mit üzennél, mivel inspirálnád azon fogyasztókat, akik gondolkodnak a szarvasgombán, de még egyelőre nem tudják, vagy még nem értik, hogy mi ez az egész? Miért jó szarvasgombával élni? Miért olyan esszenciális?

Talán az egyik legfontosabb: az élet értelme a gyönyör. És ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy valami újfajta ízvilágot tapasztaljon meg az ember, hogy egy új minőségre, egy új szintre emeljük az életünket. Ebben a szarvasgomba nagyon sokat tud segíteni.

Ahogyan ott volt Mátyás király meséjében, hogy a király megkérdezi a lányait, hogy ki mennyire szereti őt. És akkor ez egyik mond valami hülyeséget, a másik is mond valami hülyeséget, és a harmadik azt mondja, hogy úgy szereti az apját, mint az emberek a sót. És először a király kiakad, kitagadja a lányát, majd só nélkül kell ennie az ételét, és rájön, hogy mennyire fontos dolog ez, hogy megsózzák az ételt.

A szarvasgomba egy icike-picike dolog az életben, viszont minőségi változást hozhat. Pozitív élettani hatásai vannak, és ha most a szexualitásról beszélünk, akkor ugye remek afrodiziákum, de egyéb fontos élettani hatásokkal is rendelkezik.

Ez egy kuriózum, valami plusz.

Biciklivel is el tudsz jutni bárhova, vagy Trabanttal is, de sokkal szívesebben ülsz egy Mercedesben, klímával.

Jelenleg az emberek nem tudják - mert nem ismerik - hogy mivel lehetne minőségibbé tenni az életet. És talán ez lehet a jó hívószó: minőségi életet élhetsz, ha ilyen italokat fogyasztasz, és megtanulod azt, hogy a szarvasgombát - ha nem is minden nap, de hetente, kéthetente egyszer igenis, hogy használd és fogyaszd, ha étkezésre kerül a sor. Csinálj egy ilyen pirítóst, tegyél a salátádba szarvasgombás balzsamecetet. Mert ettől leszel különb, ez fog megkülönböztetni másoktól.

Azért egyél szarvasgombás készítményt, mert attól te jobb leszel, fel fognak rád nézni a barátaid, az ismerőseid, hogy fúúú, te ilyet is ismersz? Azt a mindenit! Mesélj róla! És hiszed vagy sem: a legjobb történetek így, örömből születnek.

A titok nyitja, hogy nem úgy kell eladni, hogy szarvasgombát árulunk. Nem, mi egy életérzést árulunk. Egy lehetőséget arra, hogy minőségibb életet élhessünk. Mindenki ezeket a bio meg paleo trendi, fancy cuccokat veszi. A miénk is egy külön kaszt lesz majd: a szarvasgombás emberek.

                                                            

Tartalomhoz tartozó címkék: Edukáció
Az oldal tetejére