Házi citromfagylalt
Hozzávalók (kb. 8 adaghoz):
1 konzerv (397 g-os kiszerelés ~ 40 dkg) sűrített tej
4 dl minél magasabb zsírtartalmú habtejszín
(opcionálisan 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 2 teáskanál vanília aroma)
8-10 db kakaós/csokis keksz
1/2-1 üveg Bacco Brontei Citromkrém
Az azonos hőmérsékletű sűrített tejet és habtejszínt összekeverjük, ha teszünk bele vaníliát, az is most megy hozzá. Nem szükséges felverni, de fontos, hogy jól elegyedjen a két komponens. Ezután két lehetőségünk van:
1, Elkészítjük fagyigépben a szokásos módon.
2, Lapos, fagyasztható tálba tesszük, lefedjük, és betesszük a fagyasztóba, majd 30-60 percenként átkeverjük villával vagy botmixerrel a kívánt állag eléréséig (legalább 5-6 alkalommal).
Amikor elkészült, kivesszük a fagyasztóból, és hagyjuk egy kicsit felengedni (a teteje legyen kissé folyékony). Rátördeljük a kekszet, és egy habzsák (vagy akár kiskanál) segítségével kis "pöttyöket" nyomunk rá a citromkrémből. Pálcikával tetszés szerint összemárványozzuk (mivel a krém sűrű, inkább a fagyi alapot húzzuk át rajta), majd mehet vissza a fagyasztóba dermedni. M. szerint "alkoholmentes limoncello ízű" a fagyi.
Ez a fagyi a citromos ízben készült, de akár mandarin, narancs vagy pisztácia krémből is készíthettük volna.