Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Colomba, avagy húsvéti olasz galamb

Colomba, avagy húsvéti olasz galamb

Olaszországban nem múlhat el húsvét a tradicionális colomba pasquale,
azaz húsvéti galamb nélkül. Aggodolamra semmi ok,
a galamb csupán a formájára utal ennek a különleges süteménynek. 
Miért éppen ez a forma, s mi köze a híres panettonehoz?
Rövid kis cikkünkből kiderül, tartsatok velünk!

Colomba - Osterkuchen aus Italien

   

  

Colomba kontra Panettone

 A colomba a tradicionális karácsonyi kalács, a panettone tavaszi párja. Míg a panettonet a karácsonyfa alatt fogyasztják, a colombat húsvétkor. A két sütemény receptje nagyon hasonló, azonban van néhány különbség. A panettonehoz hasonlóan a colomba is édes kelt tésztából készül, tojással és vajjal. Azonban amíg a panettone általában mazsolát tartalmaz, a húsvéti változatban ez nem található meg. Klasszikusan
csak kandírozott narancshéj kerül bele. Továbbá minden húsvéti colomba fontos díszítő eleme a ropogósra sült cukor és mandula bevonata.

Mivel azonban a panettone és a colomba is sok féle változatban készül manapság, így a két süteményt határozottan a formája különbözteti meg egymástól: míg a panettone egy kerek kalapdoboznak tűnik, addig a colomba egy széttárt szárnyakon repülő galambra hasonlít.

Húsvéti szimbolizmus 

A fehér galamb ősi jelképe a békének, de ugyanakkor a megváltás és feltámadás szimbóluma is a keresztény hitvilág szerint. Húsvét pedig Krisztus feltámádásának ünnepe, emiatt a galamb forma. Ugyanakkor sok más legenda is létezik a szimbólum megmegyarazására.  Az egyik legelterjedtebb az isteni segítség ígéreteként értelmezi a galambot: 1176-ban, a legnanói csata idején állítólag két galamb jelent meg a Barbarossa császárral harcoló milánói katonák előtt a győzelem jeleként.

Olasz colomba tradíciók

Húsvét előtt Olaszország-szerte megtalálhatók a pékségekben a gyönyörű dobozokba
csomagolt sütemények. Általában reggelire, desszertként vagy délután kávé mellé
fogyasztják. Szokás a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek ajándékozni húsvétkor.

Ízek és variációk

Természetesen manapság a hagyományos colomba mellett számtalan változatban készítik már,
különféle krémekkel megtöltve vagy dekorációkkal borítva. Semmi kétség: biztosan mindenki
megtalálja az ízlésének megfelelőt. Nekünk egyik személyes kedvencünk az isteni 
brontei pisztáciakrémmel töltött verzió, mely megtalálható webáruházunkban is.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Edukáció
Az oldal tetejére