Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Chipsek házi mártogatóssal - avagy a tökéletes aperitivo falatkák

Chipsek házi mártogatóssal - avagy a tökéletes aperitivo falatkák

Megvan az az élmény, amikor egy kis olasz bárban kérsz egy Aperol Spritzet vagy egy pohár proseccót, majd az italoddal együtt helyes tálkákban érkezik legalább 2-féle kísérő? Hangsúly a legalábbon, mert nem egyszer történt meg, hogy a (késői) ebéd előtti prosecco végül kiváltotta az ebédet is. Chipset szinte mindig adnak, de emellett szokott lenni valamilyen olajos mag illetve olajbogyó is. 

Bemutajtuk a mai bejegyzés főszereplőit, kedvenc chipseinket: 

Amica / Eldorada olívaolajos chips: igazi "alapdarab" akár önmagában, akár mártogatósokhoz fogyasztva. A már említett Aperolhoz és proseccóhoz is mehet. 

Amica / Alfredo's zöldséges chips: burgonya alapú chips zöldségekkel ízesítve (burgonya, paradicsom és spenót).

Amica / Alfredo's zöldségchips: fehérrépa, répa, cékla és édesburgonya tengeri sóval ízesítve. 

Ebben a posztban egy zöldségchipset, egy burgonya alapú zöldséges chipset és egy olívaolajos burgonyachipset bontottunk ki, mellé pedig javaslunk két mártogatóst. Itt a Divina gasztronaplóban elsősorban szuper jó minőségű olasz termékeket mutatunk be, de ez nem jelenti azt, hogy csakis olasz ételeket lehet belőlük készíteni. 

Mártogatósok 

Aszalt paradicsomos mártogatós (4 kis adaghoz):

10 dkg aszalt paradicsom 

5 dkg magozott, fekete olajbogyó 

5 dkg dió 

1 kis marék bazsalikomlevél 

olívaolaj (ha a paradicsom fűszeres olajban eltett, használjuk azt!) 

Az aszalt paradicsomot 10 percre meleg vízbe áztatjuk. Ezután kinyomkodjuk, és késes aprítóba tesszük az olajbogyókkal, a dióval, a bazsalikommal és egy kevés olívaolajjal. Összetörjük (maradjon kicsit darabos), majd további olívaolaj hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét. (Szerintem akkor a legfinomabb, ha sűrűbb.) Sózni nem szükséges. Az olvaolajos és a zöldséges chipsekkel a legfinomabb.

Za'ataros joghurtmártogatós (4 adaghoz):

40 dkg görög joghurt 

2 gerezd fokhagyma 

2 teáskanál za'atar fűszerkeverék 

fél citrom kifacsart leve 

2 evőkanál olívaolaj 

A görög joghurtot simára keverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a za'atar fűszerrel és kevés sóval, végül citromlével frissítjük az ízét, valamint hozzákeverjük az olívaolajat. Amíg az aszalt paradicsomos mártogatós szinte kence, ez egy lágyabb dip lesz. A 3 chips közül a zöldségchips a legtutibb hozzá. 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére