Mivel keresik a szarvasgombát? A kutya vagy a disznó a jobb?


A szarvasgomba a fák gyökereivel él szimbiózisban, ezért értelemszerűen a föld alatt nő. Mivel az emberi szaglás nem elég fejlett, ezért már az ősidők óta állatok segítségre szorulnak a szedők.

Az egyik jó megoldás erre a disznó. Már a római kortól kezdve használták őket kifinomult szaglásuk miatt. Nem igazán kell kiképezni az állatot, mert ösztönösen érzi és tudja mit kell csinálnia. Feltehetitek a kérdést, hogy miért is? Egyesek szerint az érett szarvasgomba illata nagyon hasonló a kan disznó párzási hormonjainak az illatával. Emellett nagyon szereti is a gombát. Vadon élő rokona a gyűjtők legnagyobb ellensége, merthogy ők is nagyon szeretik ezt a különlegességet.

Viszont megvan a hátránya a disznóval való keresésnek is. Ez egy folyamatos verseny, hogy ki kaparintja meg hamarabb. Több olyan bátor gombász is van, akinek hiányzik 1-1 ujja, ahogy megpróbálta az állat szájából kivenni a gombát. Ilyen szempontból nagyon is önzők.

Szarvasgombát kereső disznó

A másik lehetőség a kutya. Többször kérdezték már tőlem, hogy milyen fajta kutya a legjobb. Erre nincs jó válasz, mert nem a fajta határozza meg szerintem. Ahhoz, hogy a szedő jól tudjon dolgozni a kutyával, kompatibilisek kell legyenek. A kutya kiképzése és a vele való munka egy nagyon szoros kapcsolatot igényel. Gondoljunk csak bele, hogy aki szakmaszerűen űzi ezt, napi 8-10 órát is kint lehet az erdőben. Ez alatt igazán belsőséges és szoros kapcsolat alakul ki az ember és az állatt között.

Nemzetközileg talán a legismertebb a Lagotto romagnolo, hiszen ezt a fajt kifejezettem a szarvasgombakeresésre fejlesztették ki. Hazánkban a magyar vizsla és a labrador fajták a legnépszerűbbek. Viszont nem szabad elfelejtkezni a keverék kutyákról sem. Ők is okosak, kiváló szaglással rendelkeznek, és nem utolsó sorban iszonyat hálásak tudnak lenni.

Szóval mitől is lesz egy kutyából gombászkutya? Erre a válasz a megfelelő kiképzés. A legfontosabb, ami ehhez kell az a rengeteg türelem. Hiszen az állattal meg kell értetni, hogy mi a feladata. Meg kell keresse a gombát, ki kell ássa és sértetlenül hoznia kell a gazdinak. Természetesen ez egy folyamat. Először az udvaron tanulja mi is az a szarvasgomba, majd szép fokozatosan megtanulja kiásni, hozni és utána lehet próbálkozni az erdőben vele. Mindennek a kulcsa a jutalomfalatka. Ösztönönösen a kutyákat érdekli a vadászat, de itt ez el kell tűnjön. A cél az, hogy a kutya csak a gombával foglalkozzon a kint léte során (vagy legalábbis ez legyen az elsődleges érdeklődése).

Szarvasgombász kutyák

Fontos megjegyezni a bizalmat. A gombász elméletben (vagy esetleg már tapasztalat) alapján tudja, hol terem a gomba, viszont ezen kívül vak, nem érzi az illatát. Ezzel ellentétben a kutya meg csak erre az érzékelésére hagyatkozhat. A hatékony munka érdekében a gazdinak tudnia kell, hogy ha van egy darab érett gomba, akkor azt az ő kutyája megtalálja. A gazdi dicsérete, öröme nagyon tudja motiválni a kutyát, hiszen nagyon érzékeny állatok.

Ha összehasonlítjuk a két állatot, akkor magasan a kutya nyer. Nem feltétlenül azért, mert jobb a szaglása, hanem mert sokkal könnyebben idomítható. A szájából ki lehet venni a gombát, mert nem fogja leharapni az ujjunkat (viszont esetenként ő is szívesen megeszi). Másik fontos tényező a sebesség, hiszen a kutya kétszer-háromszor akkora területet jár be, mint az ember. Ezen felül egy 150 kg-os disznót nem lehet csak úgy pikk-pakk felkapni és betenni a csomagtartóba.

A kutyák mellett szerintem a legfontosabb érv mégis az élmény. Ez már nem csak egy munkakapcsolat, hanem barátság is. Társai lesznek egymásnak, ahol már nem kellenek szavak.


Divina Club logo

Legyen tagja exkluzív klubunknak!

Regisztrálok
Jelszóemlékeztető


kep

Carpe Diem

Minden ember vágyik valamire...Egy új autóra, egy szicíliai nyaralásra, kedvesünk szívére, vagy csak egyáltalán arra, hogy az idegölő, rohanó hétköznapok és a szoros határidők között kicsit le tudjunk lassítani. Hogy megéljük, amit érzünk; hogy érezzük, hogy élünk.

Az Italia Divina , az Isteni Olaszország és a szarvasgomba hazai nagyköveteként erre kínál megoldást, vagyis megmutatja, hogyan élhetünk a mának, és - Henry David Thoreau nyomán - “szívhatjuk ki az élet velejét…

Tovább a teljes cikkre >>