Pórázon futkározó, avart túró disznók az erdőben?.

Csak a dúsgazdagok számára elérhető, aranyáron mérendő csemege?

Isteni gombapörkölt alapanyag?


Persze, hogy a szarvasgombáról van szó! A felsoroltak azonban mind olyan, hazánkban igen elterjedt tévhitek, melyek eloszlatása nem tűr halasztást.

A szarvasgomba körül keringő “misztikus” történetek kialakulása bizonyára annak köszönhető, hogy egy nehezen fellelhető fűszerfajtáról beszélünk. Kellő gyakorlat, és megfelelően idomított keresőállat hiányában szinte lehetetlen megtalálni, mivel a földfelszín alatt él.

 

Első tévhit, avagy malac nélkül sosem találsz szarvasgombát

Mint már fentebb említettük, a szarvasgomba kereséséhez elengedhetetlen egy idomított keresőállat. A disznóval történő keresés, habár nagyon autentikusnak tűnhet, mégsem praktikus. Ez az állat ugyanis imádja a szarvasgombát - különösen elfogyasztani - így, ha a ‘vadászatkor’ nem vagyunk elég fürgék, bizony könnyen magába a szarvasgombába, vagy rosszabb esetben egy ujjunkba is kerülhet. Ezen okból kifolyólag disznók helyett manapság inkább kutyákat használnak. Igaz, hogy az előbbi mondhatni ösztönösen áll neki a csemege felkutatásának, azonban a kutyák - jóllehet, őket idomítani kell a keresésre -, ha szarvasgombára lelnek, sosem mennek ölre a gazdival emiatt, jobban érdekli őket a jól megérdemelt jutalomfalatka.

 

Második tévhit miszerint, ha szarvasgombát fogyasztasz, aranyat eszel

Való igaz, hogy 1 kg szarvasgomba ára akár több tízezer forint is lehet, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ez egy fűszer. Egy négy-öt tagú családnak egy finom rizottó vacsorához bőven elég néhány dekagramm, és valljuk be, ekkora mennyiség semmiképp sem kerülhet aranyárba. Kilószámra pedig egyáltalán nem érdemes bevásárolni belőle, tekintettel arra, hogy hosszú ideig tárolni vagy tartósítani nem lehet, ugyanis hamar megromlik. Szóval, ha szarvasgomba-vásárlásra adnád a fejed, azt tanácsoljuk, hogy fogyaszd el 1 héten belül.

Nota bene: Ezen problémát orvosolta az Urbani Tartufi, köszönhetően egyedülálló tartósító eljárásának. Próbáltátok már?

 

Harmadik tévhit, vagyis a szarvasgombából isteni pörkölt lesz

Akárcsak a szarvasgomba fellelhetősége körül, annak felhasználási módjáról is kering jó pár  tévhit. Nem főznek belőle gombapörköltet, nem töltik meg juhtúróval és teszik be a sütőbe. Ellenben fűszerként kiválóan alkalmazható. Általában a már elkészült ételhez érdemes hozzáadni, kiváltképp, amikor a fogás már nem gőzölög, mivel nagy hő hatására a szarvasgomba veszít aromájának intenzitásából, tehát nem szabad főzni/sütni. Fűszerként, tálaláskor használhatják húsokhoz, tésztaételekhez, szószokhoz, salátákhoz, és vajba is lehet aprítani. (Tudtad, a tökéletes vajas pirítós elkészítésének titka mindössze ennyi: csak egy csipetnyi szarvasgomba.)

A tojásos ételeket kedvelők számára is van egy rendkívül jó hírünk. Tegyük a szarvasgombát egy jól zárható edénybe, majd az üvegbe helyezzük mellé néhány tojást, és hagyjuk őket pár napig kicsit romantikázni. Ezen időszak alatt a tojások átveszik a szarvasgomba illatanyagának kipárolgását, és így isteni, tojásos ételeket lehet készíteni belőlük.

 

Cikkünkhöz az alábbi írásokból nyertünk inspirációt:

http://mezohir.hu/portal/2014/a-misztikus-szarvasgomba-132682/

http://www.igenelet.hu/cikkek/szarvasgomba-allati-jo-fuszer-mely-aranyat-er

http://alapanyagok.blogspot.com/2009/06/szarvasgomba.html


Divina Club logo

Legyen tagja exkluzív klubunknak!

Regisztrálok
Jelszóemlékeztető


kep

Carpe Diem

Minden ember vágyik valamire...Egy új autóra, egy szicíliai nyaralásra, kedvesünk szívére, vagy csak egyáltalán arra, hogy az idegölő, rohanó hétköznapok és a szoros határidők között kicsit le tudjunk lassítani. Hogy megéljük, amit érzünk; hogy érezzük, hogy élünk.

Az Italia Divina , az Isteni Olaszország és a szarvasgomba hazai nagyköveteként erre kínál megoldást, vagyis megmutatja, hogyan élhetünk a mának, és - Henry David Thoreau nyomán - “szívhatjuk ki az élet velejét…

Tovább a teljes cikkre >>