A fekete szarvasgomba ünnepe - Nero Norcia

Umbria szívben, 80 km-re Assisitől minden évben megünnepelik a fekete szarvasgombát. Idén már 56-ik alkalommal ad otthont ennek az izgalmas fesztiválnak Norcia. A pár évvel ezelőtti földrengés sem tudta megállítani ezt a hagyomány.

Ahogy belépünk a reneszánsz városka kapuin, már rögtön árusokba botlunk. Minden megtalálható itt mi szem-szájnak ingere. A hosszú főutcán nem csak a város termelői vannak jelen, hanem az egész környékről jönnek vásározni. Vaddisznó fejekkel díszítik ki portákat. A prosciutto és a pecorino illata mindent eláraszt. Természetesen mindent meg lehet kóstolni.

Sajtok


A pecorino sajtnak minden típusából tudunk válogatni az egészen frisstől az érleltig. Nem csak a kora alapján választhatunk, hanem ízek alapján is. A hagyományos variációk a szalmában, szőlőmagban, diólevélben érlelt sajt és persze a szarvasgombával készült is. Aki egy kis édességet szeretne, az is megtalálja a számítását a körtés pecorino-val.

Ugyanúgy a hústermékeknél is nagy a választék. A legjobb a főutcán lévő Brancaleone da Norcia. Nem lehet elmenni mellette, ahogy kint az utcán késsel szeli a prosciuttot. Nála megtalálhatóak a norciai ízek: vaddisznó szalámi és sajt szarvasgombával illetve a lencse.

Brancaleone


Mivel Umbria a szarvasgombájáról híres, ezért rengeteg termelő van. Igazából róluk szól a fesztivál. Az Urbani Tartufi standja mindig a főtér közepén áll, ahol megkóstolhatjuk új termékeit. A városháza épületében pedig a friss gombáé a főszerep. Meg lehet szagolni, nézegetni és vásárolni is. A különleges tételeket aukción adják el. Varázslatos egy olyan helyre belépni, ahol körbe-körbe csak szarvasgomba van.

Kutyaversennyel is készülnek a szervezők, ami izgalmas szokott lenni. Ha netán valaki megéhezne a sok kóstolás után, akkor a Grotta Azzurra-ban biztos nem csalódik. Azért is különleges ez az étterem, mert lehet érezni az olasz vendégszeretet. A mamma 80 évesen is egész nap talpon van és sürög a vendégek körül. Észben tartja az arcokat és kedvesen köszönti a visszatérő vendégeket. Ez nem kis teljesítmény napi 1500 fős étteremnél. Nem sajnálják a szarvasgombát, a tagliatelle ki sem látszik alóla.

Gyönyörű szép táj, finom ételek, jó borok és rengeteg szarvasgomba. Erről szól a dolce vita!

Szarvasgombás tagliatelleDivina Club logo

Legyen tagja exkluzív klubunknak!

Regisztrálok
Jelszóemlékeztető


kep

Carpe Diem

Minden ember vágyik valamire...Egy új autóra, egy szicíliai nyaralásra, kedvesünk szívére, vagy csak egyáltalán arra, hogy az idegölő, rohanó hétköznapok és a szoros határidők között kicsit le tudjunk lassítani. Hogy megéljük, amit érzünk; hogy érezzük, hogy élünk.

Az Italia Divina , az Isteni Olaszország és a szarvasgomba hazai nagyköveteként erre kínál megoldást, vagyis megmutatja, hogyan élhetünk a mának, és - Henry David Thoreau nyomán - “szívhatjuk ki az élet velejét…

Tovább a teljes cikkre >>