A szarvasgombának is alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, ugyanúgy mint a legtöbb gombafajnak, ezért fogyasztása egyáltalán nem tartozik a bűnös élvezetek közé. Habár, fűszerként való felhasználása amúgy sem feltételezi túlzottan nagy mennyiség egyszerre történő elfogyasztását, azért jó tudni, akkor sem lesz gond, ha kicsit többet eszünk belőle. Sőt, ha valaki igazán függővé válna tőle, ez akkor sem vezetne súlygyarapodáshoz. Ráadásul a cukorbetegek is - akiknek ajánlott odafigyelni a zöldségek keményítőtartalmára - bátran fogyaszthatják.
A szarvasgomba nagyszerű forrása a különböző vízben oldódó, vagy épp nem oldódó rostoknak, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. És vajon gondoltuk volna-e, hogy a szarvasgomba nagyszerű forrása a vízben oldódó rostoknak, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünk anyagcsere folyamataira, továbbá csökkenthetik a vér koleszterin- és glükózszintjét.
Léteznek olyan kultúrák napjainkban is, ahol immunerősítő célzattal, különböző gomba kivonatokkal felturbózva készítenek teákat és leveseket. A szarvasgomba a napfény hatására D-vitamint termel, melynek tartós hiánya a szervezetben vesebetegséghez, esetleg rák kialakulásához vezethet. A szarvasgomba rendszeres fogyasztása erre is megoldással szolgálhat, továbbá B- és C-vitamin forrásként is kiváló.